سردترین زمستان تهران که تهران هوای 15 درجه زیر صفر را تجربه کرد مربوط به سال 1396 نیست؛ مربوط به سال 86 است. سالی که به گفته پرویز رضازاده، مدیرکل وقت پیش بینی سازمان هواشناسی، سرمای هوای تهران در 42 سال گذشته، رکورد زد.
شهردار، حاضر در صحنه
رکوردزنی سرما در تهران در حالی اتفاق افتاد که قالیباف و معاونانش در قالب یک ستاد بحران با حضور در مرکز نظارت و کنترل ترافیک تهران هدایت رفت و آمد در برف سنگین تهران را به عهده گرفتند.
آنها از نخستین ساعات روز یکشنبه 16 دی 86، که بارش برف در تهران آغاز شد، در مرکز کنترل ترافیک تهران مستقر شدند تا در جریان گزارشهای لحظه به لحظه ترافیک شهر قرار گیرند.
هرچند در این ستاد نمایندگانی از نیروی انتظامی، راهنمایی و رانندگی، آتشنشانی و اورژانس نیز حضور داشتند.
علاوه براین که دوربینهای مدار بسته کار نظارت تصویری بر چگونگی تردد در شهر، یخزدگی، ترافیک معابر، تصادفات و برف گرفتگی را به اطلاع مسئولان مدیریت شهری میرساندند، شهرداری تهران با اعلام شماره تلفن 88845116 از شهروندان خواست تا درصورت بروز هرگونه مشکلی با این شماره تماس گرفته و مسئولان را در کنترل و هدایت ترافیک شهر یاری رسانند.
شناسایی 75 تاکسی متخلف
نه فقط نظارت از پشت دوربین ها که اعضای حاضر در ستاد بحران شهر تهران سعی کردند برای جلوگیری از حرکت خالی تاکسیها در سطح شهر خودروهای بازرسی را در تمام مناطق شهر گسیل داشته تا مانع در راه ماندن مسافران شوند.
ماجرا برای اعضای ستاد بحران جدی بود؛ تاکسیهایی که به خاطر بارندگی برف در کنار خیابانها یا کوچهها متوقف بوده یا به صورت خالی تردد کرده و مسافران را جابهجا نمیکردند، شناسایی و به کمیته انضباطی معرفی شدند. دقیقا 75 دستگاه تاکسی متخلف که به خاطر سرمای هوا و بارندگی از جابهجایی مسافران خودداری میکردند.
7 تیم هم از سازمان اتوبوسرانی بهطور مداوم مسیر 7/18 کیلومتری اتوبوس تندرو را تحت کنترل داشتند تا تردد اتوبوسها در این مسیر به درستی صورت گیرد و از توقفهای بیدلیل جلوگیری شود. مدیریتی که از سوی بازرسان انجام می شد؛ بازرسانی که در همه جای این خطوط حضور فعال داشتند.
پخش 4 هزار تن شن مخصوص در منطقه یک
در آن سال هم مناطق1، 5، 22 و 2 تهران بیش از سایر مناطق با مشکل برف گرفتگی معابر مواجه بودند اما آماده باش نیروهای خدمات شهری شهرداری از ساعت 2 بامداد روز 16 دی توانست نقش مؤثری در بازگشایی اتوبانها و تردد وسایل نقلیه به ویژه در معابر اصلی شهر ایفا کند.
در همین راستا هم بود که بیش از 4 هزار و 400 تن شن مخصوص در بزرگراهها، تقاطعهای غیرهمسطح، پلها و خیابانهای شریانی شمال تهران پخش شد.
همه نیروهای خدمات شهری هم در ستادهای برف روبی مناطق 22گانه به ویژه نقاط برف گیر پایتخت مستقر شدند. نه از روز 16 دی، که از شب گذشته اش تا با همه امکانات و تجهیزات برفروبی، برای باز نگهداشتن سطح بزرگراهها، خیابانها و معابر تلاش کنند. و برای همین هم بود که رفت وآمد در همه بزرگراهها، خیابانها و معابر جریان داشت و کسی در راه نمانده بود.
برف ها را در کوچه ها نریزید/ جمع آوری 16 تن برف از سطح شهر
تنها درخواست شهرداری هم از مردم، در آن سرمای عجیب و غریب این بود که از ریختن برف به داخل کوچه ها و معابر خودداری کنند. برفی که بی سابقه باریده بود و تقریبا 16 تن برف از سطح شهر جمع شد.
دو روز بعد، روزهای سرد ولی پرکار شهرداری و قالیباف و تیمش، با تشکر ویژه شورای شهر به دلیل فعالیت بدون وقفه نیروهایشان گرمشد.
اعضای شورای شهر تهران در جلسه علنی سهشنبه 18 دی ماه، فعالیت مدیریت شهری را در این زمینه بینظیر دانستند.
محمدعلی نجفی: باید به صورت رسمی از قالیباف قدردانی کنیم
اولین کسی که زبان به تشکر باز کرد دکتر محمد علی نجفی، شهردار فعلی تهران بود؛ او بارش برف و برودت هوا را در پایتخت بی سابقه دانست و گفت: فعالیت شبانه روزی شهرداری در طول چند روز اخیر، میطلبد شورای شهر در نامه ای به صورت رسمی از مدیریت شهری و پرسنل زحمت کش آن تقدیر کند.
حبیب کاشانی عضو دیگر شورای شهر تهران نیز افزود: فعالیت خدمات شهری شهرداری بسیار خوب بوده است و شهردار، معاونان، مدیران و شهرداران مناطق به همراه تمام پرسنل خدماتی شهرداری تلاش بسیاری کرده اند که مانند چند سال پیش، شهر دچار مشکل نشود.
احمد مسجد جامعی رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر نیز زبان به تشکر گشود: لازم است مسئولان و مدیران خدمات شهری شهرداری در خصوص فعالیت های انجام شده گزارشی را به شورا ارائه دهند تا حجم گسترده فعالیت شهرداری نمایان شود.
قالیباف؛ کف خیابان
قالیباف اما نیازی به تشکر نداشت؛ او که نه فقط از پشت دوربین، بلکه از کف خیابان شهر سرمازده و برف زده را مدیریت کرد. 23 دی ماه خطاب به مردم شهری که شهردارش بود گفت: «برف که میآید تهران فلج میشود. باید چنین شود؟ جاهایی از دنیا هست که سالی چند ماه برف مداوم و زیاد میبارد. در آن چند ماه زندگیشان را متوقف میکنند؟
ما عادت داریم واقعیتهای ساده زندگی را ندیده بگیریم و بعد از بدی روزگار بنالیم. طراحی شهری ما متناسب با هیچ آب و هوایی نیست؛ متناسب با خیال است. به این نمیرسیم و بعد تا برف میبارد نالهمان بلند میشود که چرا بارید. چرا نبارد؟ مگر آسمان برای باریدن باید از ما اجازه بگیرد؟
برای درمان این درد هم – مثل هزار درد با درمان دیگر – باید کارهای اساسی کرد. اما تا زمانی که این کارهای اساسی نشده است، نمیشود دست روی دست بگذاریم و بگوییم همین است که هست. یا بگوییم 20 سانت برف آمده، همه جا را تعطیل کنید.
اتاق کنترل ترافیک جایی است که دست کم اشرافی نسبی به وضع معابر اصلی را به ما میدهد. از آنجا میشود دید اتوبان همت در چه وضعی است و صدر در چه حالی است و ترافیک حکیم چطور است و از همانجا فکر چاره کرد.
همه رفتیم آنجا و از همانجا هر توانی را که بود بسیج کردیم تا دست کم معابر اصلی را باز کنیم. نمیتوانم بگویم از حاصل کار راضیام. کسی که از حاصل کار خودش راضی است یا بسیار عالی کار کرده یا خودستا و بیفکر است.
در شهرداری تهران هنوز تا حاصل کارمان عالی شود راه زیادی داریم و میکوشیم که از خودستایی و بیفکری هم دور بمانیم. اما در نهایت بهنظر میرسد آن مدتی که چشم از این مانیتور به آن مانیتور میگرداندیم و بعد از آن، که تا نیمه شب در خیابانها میگشتیم، کارهامان بیاثر نبود.
در این میان باید از کارکنان مرکز کنترل ترافیک، پرسنل نیروی انتظامی و کارکنان شهرداری تشکر کنم. تکتک این آدمها زحمتهای زیادی کشیدند؛ زحمتهایی که شاید به چشم نیاید اما اگر نبودند جای خالیشان توی چشم میبود.»
آقای نجفی هم تجهیزات دارید و هم نیروی زبده
حالا 10 سال از آن سال گذشته است؛ قالیباف تجهیزات به روز تهیه کرد و ستادهای برف روبی مناسبتری برای تهران شکل داد. نیروهای خدمات شهری زبده تر شده اند و زمستان امسال به پای آن زمستان نخواهدرسید.
برف نه چندان غافلگیرکننده اما نجفی را غافلگیر کرد؛ برفی که اصلا بی سابقه نیست.
منبع: جهان